Selecteer een pagina

Soms heb je een plan dat totaal de mist in gaat. Ja, ik heb het over de spreads van November. Het idee was leuk, de uitvoering niet echt. 

Ik ben namelijk bezig met een serie schilderijtjes op canvas. De canvassen zijn klein (20 x 20 cm) en de materialen steeds hetzelfde. Ik schilder tien canvassen met vier kleuren. Twee kleuren bruin, groenblauw en blauw. Daarnaast gebruik ik zwart en wit om de kleuren donkerder of lichter te kunnen maken. Ook gebruik ik glazing medium (glaceermedium) voor het transparanter maken van de kleuren. Alle tien de schilderijtjes zijn abstract en ik hanteer nauwelijks een kwast. 

Een serie verrast

Het leuke van het maken van een serie is dat ik mezelf steeds weer verras. De materialen zijn steeds hetzelfde, het thema is steeds hetzelfde, maar de uitkomst varieert binnen mijn eigen stijl. Ik heb geen vooropgezet plan en ga gewoon aan de slag. Om een structuur in de schilderijen te krijgen, maar ik bij ieder schilderij een collage van papier en tekst. Met ieder schilderijtje ben ik een uur tot hooguit twee uur bezig. 

Schilderij - serie - Flow

Bullet journal

Ik besloot hetzelfde te gaan doen in mijn bullet journal. Met acrylverf, steeds dezelfde kleuren en nagenoeg geen kwast. Waar ik geen rekening mee had gehouden, is dat de ondergrond van het papier heel anders werkt, dan de ondergrond van een canvas. Ook had ik voor mijn bullet journal bedacht dat ik de collage – in verband met de schrijfbaarheid – achterwege moest laten. Fout gedacht! Met het verdwijnen van de collage en het canvas, hielp ik mijn eigen structuur om zeep. 

Omslag November 2018

Bijzonder papier

In plaatst van om de kaders heen te tekenen, besloot ik deze keer kaders bovenop de achtergrond te plakken met matte medium. Het papier dat ik daarvoor gebruik is bijzonder. Ik kreeg namelijk ooit een verjaardagskalender. Prachtig, maar wel een enorm groot ding en vanwege dat formaat heel erg onhandig. De pracht zat ‘m in de papiersoort. De drukkerij (Zwaan in Wormerveer) maakte het papier zelf van bomen- en plantensoorten. Zodanig dat je het karakter van de boom- of plantensoort er nog in kon herkennen. Robuust papier met karakter. Ik hou ervan. Weggooien is vanzelfsprekend zonde, dus ik knipte de enorme kalender in stukken om het ooit nog een keer te kunnen gebruiken. Van enorme kalender in mijn handzame bullet journal. Het resultaat is mooi, de beschrijfbaarheid is echt niet om over naar huis te schrijven. 

Reeks November

Al doende…

Hoe mislukt ik het bullet journal van deze maand ook vind, ik ben er wel veel wijzer van geworden. Papier speelt een grote rol in het lukken of niet lukken van een idee. Mijn handgemaakte journal bevat weliswaar niet het dunne papier van de meeste journal, maar het bevat ook niet het beste mixed media papier of aquarelpapier. En op gemiddeld papier is het resultaat ook … tja … gemiddeld. 

Blogarchief

Pin It on Pinterest

Share This