Onze A5-bullet journal templates zijn zo gemaakt, dat je ze kunt printen op A4-formaat. Na het printen, snijdt je het A4-vel doormidden en dan kun je de lossen vellen in je bullet journal bevestigen. Maar wat nu als je een andere indeling wilt? Dan kun je gebruik maken van Word. In Word kun je namelijk afbeeldingen op een vel plaatsen. Als je twee A5-bestanden naast elkaar plakt, dan krijg je twee pagina’s op A4-formaat. 

De juiste indeling

Allereerst moet je zorgen voor de juiste indeling van de A5-pagina’s, zodat – als je de A4-pagina doormidden snijdt, de juiste pagina aan de achterkant zit en de juiste pagina aan de voorkant.  Op de voorpagina (de oneven pagina’s in Word) staan pagina 1 en 4. Op de achterpagina (de even pagina’s in Word) staan pagina 2 en 3: Dat ziet er zo uit: Inslagschema 4 pagina's geniet In Word moet je de pagina’s in de bovenstaande volgorde plaatsen. 

Documenten plaatsen in Word

Hieronder lees je stap voor stap hoe je de documenten plaatst in Word, zodat je ze op A4 kunt printen en daarna kun snijden tot een A5. Deze beschrijving is gemaakt met behulp van Microsoft Word: Mac 2011. Het kan iets anders werken in andere versies, maar de basis is overal hetzelfde. 

  1. Maak een nieuw Word-document (Bestand > Nieuw leeg document).
  2. Selecteer het deelvenster Instellingen of kies het menu Opmaak > Document.
  3. Marges instellen in WordZet alle marges op 0 mm. Let op: je krijgt de foutmelding dat de printer niet alles kan printen met deze marges. Als je hier op OK klikt, is er niets aan de hand. In de opmaak is al rekening gehouden met de witruimtes van de printer.
  4. Stand op liggend zettenZet de pagina-indeling op Liggend. De stand kun je vinden in het deelvenster Instellingen of via het menu Opmaak > Document en dan Pagina-instellingen. In de Pagina-instellingen kun je de stand veranderen van Staand naar Liggend. Je ziet nu een liggende pagina in Word, zonder marges.
  5. Kies Invoegen > Foto > Afbeelding uit bestand en kies het bestand dat je in Word wilt plaatsen. Dit kan ook met een PDF-bestand. 
  6. Het kan zijn dat het bestand te ver naar beneden staat. Dat staat de koptekst in Word geactiveerd. Dit kun je weghalen door in het witte vlak aan de bovenkant van het veld te dubbelklikken en de koptekst uit te vinken. Dan springt de afbeelding naar boven. 
  7. Eventueel kun je nog het formaat controleren van het bestand. Dit doe je door eerst de afbeelding te selecteren. Het deelvenster Afbeelding opmaken verschijnt dan in de werkbalk. Helemaal links staat de Grootte. Hier kun je controleren of de hoogte van de afbeelding 21 cm is. Let op: er kan een kleine afwijking in de maat bij het importeren van afbeeldingen en PDF-bestanden in Word. Dit ligt aan Word en niet aan het bestand of aan jou!
  8. Voor het plaatsen van de tweede afbeelding, kies je weer Invoegen > Foto > Afbeelding uit bestand en kies je het bestand dat je in Word wilt plaatsen. 
  9. Korte kant bindenAls je alle afbeeldingen hebt geplaatst, dan kun je gaan printen. Als je een dubbelzijdige printer hebt, dan is het belangrijk dat je bij de optie Lay-out kiest voor Korte kant binden. Als je je goed aan de volgorde van de pagina’s hebt gehouden, dan print de printer de pagina’s in de juiste volgorde uit.  En als je een printer hebt, die alleen enkelzijdig print, dan moet je de print even met de hand omdraaien. 

Als je alle stappen goed hebt gevolgd, dan zien pagina’s 1 tot en met 4 er zo uit: Resultaat inslag, pagina 1 en 4 Resultaat inslag, pagina 2 en 3 Veel plezier met het samenstellen van de basis van jouw bullet journal!

Plan with me: Augustus 2018

Poef. Augustus 2018 is af en het is nog maar halverwege augustus. Mooi op tijd toch? Ik heb één volledig met de hand gemaakte bullet journal en hier staat alleen mijn planning in voor mijn creatieve uitingen. Eigenlijk is het mijn stok achter de deur en probeer ik op...

Plan with me: Oktober 2018

Het plan dat ik vorige maand had, past nu veel beter. Hoewel het buiten nog prachtig is, kleurt de wereld geel, bruin en roodbruin. Ik hou van de herfst. En van de verandering. Voor mij is de herfst de tijd dat het oude plaats mag maken voor het nieuwe....

Back to basic

Tijdens mijn grafische opleiding, kwam het eerste Appletje op school. Een Apple Macintosh Classic. Met een enorm klein beeldscherm en oneindig veel mogelijkheden. Voor die tijd. Veel van wat we toen leerden, is allang verleden tijd. Met de komst van die kleine...

Twee A5-jes op een A4 plaatsen in Word

Onze A5-bullet journal templates zijn zo gemaakt, dat je ze kunt printen op A4-formaat. Na het printen, snijdt je het A4-vel doormidden en dan kun je de lossen vellen in je bullet journal bevestigen. Maar wat nu als je een andere indeling wilt? Dan kun je gebruik maken van Word. In Word kun je namelijk afbeeldingen op een vel plaatsen. Als je twee A5-bestanden naast elkaar plakt, dan krijg je twee pagina’s op A4-formaat. 

Plan with me: November 2018

Soms heb je een plan dat totaal de mist in gaat. Ja, ik heb het over de spreads van November. Het idee was leuk, de uitvoering niet echt. Ik ben namelijk bezig met een serie schilderijtjes op canvas. De canvassen zijn klein (20 x 20 cm) en de materialen...

Pin It on Pinterest

Share This