Selecteer een pagina

Vorige week volgde ik een gratis webinar. Over een onderwerp dat heel ver van me af ligt: marketing. Op school al haalde ik dit vak met de hakken over de sloot. Laat mij maar lekker schrijven. Dan zit ik veel beter in mijn vel.

Maar de verkoop van mijn eigen travel journals lonkt. Ik heb bovendien nog heel veel meer leuke plannen in het verschiet. En als ik mijn travel journals in de verkoop wil gooien, zal ik me toch eindelijk moeten verdiepen in die marketing.

Van beeldscherm naar papier

Een bescheiden ondernemer

En zo kwam ik op mijn tijdlijn van Facebook een advertentie tegen. Marketing voor bescheiden ondernemers. Met het zweet op mijn handen, schreef ik me in. Daar waar ik me normaal gesproken haast om op tijd op een locatie te zijn, was ik nu – notabene in mijn eigen huis – te laat. Het webinar was al gestart. Gelukkig was ik wel op tijd om de nuttigste informatie tot me te kunnen nemen. En mijn pen en papier ligt altijd binnen handbereik, dus ik schreef en tekende me een ongeluk.

Lekker sullig

Een van de dingen die ze vertelde is dat het belangrijk is dat je een missie voor je bedrijf moet hebben. Ik krabde even achter mijn oren. Tjoh, dat vertel ik ook vaak aan mijn eigen cursisten die hun eigen toko willen starten. Wat is dan eigenlijk mijn missie? En doelgroepbepaling. Ook zoiets. Ik doe het wel voor anderen, maar waarom dan niet voor Studio Moira? Lekker sullig.

Tja, die missie

Dus enthousiast ga ik aan de slag. Mijn missie. Wat wil ik uitstralen? Waar sta ik voor? Waarom wil ik mijn producten, mijn travel journals, verkopen? Wat is mijn doel? Ik staar naar het lege vel in mijn journal. Mijn hart roept: ‘Minder beeldscherm, meer papier!’ Ik vind het nog niet sterk genoeg. Maar ik ben er wel van overtuigd dat het werken op papier zorgt voor een betere kwaliteit. Als je namelijk iets op papier schrijft, of tekent, dan beklijft het beter. Het werken op de computer is veel vluchtiger. Uit onderzoek blijkt het iets te maken te hebben met de beweging van je hand en de vertaling daarvan naar je hersenen. Hoe dat precies werkt weet ik niet. Ik ben tenslotte geen medicus of onderzoeker. Wat ik wel weet is dat als ik iets opschrijf met een pen, ik het veel beter kan onthouden, dan wanneer ik het intik op de computer. En dat is wat ik graag wil overbrengen. Een afspraak die je noteert in je papieren agenda, onthou je beter. Die aantekeningen die ik heb gemaakt tijdens het webinar? Ik lees ze niet meer terug, want ze zitten al in mijn hoofd. Mijn concentratie tijdens het schrijven op papier, is vele malen hoger dan wanneer ik schrijf op de computer.

Alleen een hulpmiddel

Toch is die computer verdraaid handig. Ik kan lezen en schrijven met mijn Mac. Niet letterlijk. Lezen doe ik op mijn e-book. Ja, op een beeldscherm. Het gaat mij meer om het vinden van een goede balans. Ik heb geen hekel aan de computer, maar zie het meer als een hulpmiddel als het nodig is. Maar ik heb er geen zin meer in om dagenlang achter dat ding door te brengen. Ik wil gedurende de dag een gezonde afwisseling tussen papier en scherm. En één manier om dat te doen is door die pen en dat papier gewoon weer op te pakken. Schriften vol te pennen en schetsboeken vol te tekenen. Dàt geeft me voldoening. En ik ben ervan overtuigd dat het heel veel andere mensen ook voldoening brengt.

Nu moet ik mijn missie – die ik in een enorm lang verhaal heb beschreven – nog vatten in een korte en pakkende zin. De balans vinden tussen beeldscherm en papier. Misschien is dat het. Maar ik voel nog geen klik. Dus als je nog suggesties hebt? Ze zijn van harte welkom 🙂

Blogarchief

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest

Share This