Back to BasicTijdens mijn grafische opleiding, kwam het eerste Appletje op school. Een Apple Macintosh Classic. Met een enorm klein beeldscherm en oneindig veel mogelijkheden. Voor die tijd. Veel van wat we toen leerden, is allang verleden tijd. Met de komst van die kleine schattige Apple, was voor mij het computertijdperk ingeluid. Ontwerpen maken met niet meer dan een potlood en een velletje papier of teksten schrijven met een gewone balpen was er niet meer bij. Alles werd digitaal. Het was sneller, makkelijker en beter. Dus waarom zou je terug willen?

 

Juist, daarom

En toch … ik ging terug. Terug naar papier, terug naar het potlood en terug naar die pen. Het geeft me zoveel meer rust dan die computer. Het geeft me creativiteit en het geeft me inspiratie. Die pen, dat potlood, die gum en dat papier zit standaard in mijn tas. Zo kan ik overal en nergens mijn kattebelletjes kwijt. Ik kan daar echt van genieten. Daar waar ik veel mensen met hun hoofden in hun scherm zie zitten, observeer ik, noteer ik, teken ik, leef ik.

 

Mijn hulpmiddel

En de computer? Dat is mijn hulpmiddel. Hij is handig. Hij stelt me in staat om mooie dingen te maken en te bewerken. Soms vind ik het leuk om op de computer te werken. Als ik iets zie ontstaan op mijn beeldscherm als ik het toetsenbord of mijn muis beroer.

Langzaam ben ik opgegaan in het digitale tijdperk. Het overkwam me, ik ben erin meegegaan, heb de ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt. Maar een aantal jaar geleden kwam de hang naar rust. Die rust vond ik door mijn beeldscherm te laten voor wat het is.

 

Digitaal versus papier

Zo werkt het voor mij ook met bullet journaling. Ja, een digitale agenda is handig met al zijn reminders en seintjes. Maar met twintig seintjes op een dag, werken ze gewoon niet meer. Naast mijn digitale agenda, had ik ook altijd een papieren agenda. Voor onderweg. Met als gevolg dat de ene afspraak in mijn papieren agenda stond en de andere afspraak in mijn digitale agenda. Het werd één grote onoverzichtelijke chaos. Begrijp me niet verkeerd. Ik hou van chaos, zolang deze overzichtelijk blijft. Ik moest een keuze maken en koos voor mijn eerste liefde: papier.

 

Een flexibel bullet journal

Mijn bullet journal reist met me mee. Op dit moment is mijn bullet journal opgedeeld in kleine delen in de vorm van A6-schriftjes die ik kan wisselen. In een schriftje staat mijn planning, in de andere mijn dagelijkse takenlijst, ik heb ook een inspiratieschrift en een notitieschrift. En ik heb een schriftje gemaakt met tekenpapier, zodat ik altijd goed tekenpapier bij de hand heb. Soms heb ik ze allemaal mee, maar lang niet altijd. Net hoe mijn bui is.

Twee A5-jes op een A4 plaatsen in Word

Onze A5-bullet journal templates zijn zo gemaakt, dat je ze kunt printen op A4-formaat. Na het printen, snijdt je het A4-vel doormidden en dan kun je de lossen vellen in je bullet journal bevestigen. Maar wat nu als je een andere indeling wilt? Dan kun je gebruik maken van Word. In Word kun je namelijk afbeeldingen op een vel plaatsen. Als je twee A5-bestanden naast elkaar plakt, dan krijg je twee pagina’s op A4-formaat. 

Back to basic

Tijdens mijn grafische opleiding, kwam het eerste Appletje op school. Een Apple Macintosh Classic. Met een enorm klein beeldscherm en oneindig veel mogelijkheden. Voor die tijd. Veel van wat we toen leerden, is allang verleden tijd. Met de komst van die kleine...

Plan with me: Oktober 2018

Het plan dat ik vorige maand had, past nu veel beter. Hoewel het buiten nog prachtig is, kleurt de wereld geel, bruin en roodbruin. Ik hou van de herfst. En van de verandering. Voor mij is de herfst de tijd dat het oude plaats mag maken voor het nieuwe....

Plan with me: November 2018

Soms heb je een plan dat totaal de mist in gaat. Ja, ik heb het over de spreads van November. Het idee was leuk, de uitvoering niet echt. Ik ben namelijk bezig met een serie schilderijtjes op canvas. De canvassen zijn klein (20 x 20 cm) en de materialen...

Plan with me: Augustus 2018

Poef. Augustus 2018 is af en het is nog maar halverwege augustus. Mooi op tijd toch? Ik heb één volledig met de hand gemaakte bullet journal en hier staat alleen mijn planning in voor mijn creatieve uitingen. Eigenlijk is het mijn stok achter de deur en probeer ik op...

Pin It on Pinterest

Share This