Selecteer een pagina

Jouw leven is waardevol. Juist daarom is het ook waardevol om je dierbaren te ontlasten als er iets met jou gebeurt. Dan kunnen zij zich richten op dat wat echt belangrijk is: de zorg voor jou als je niet meer voor jezelf kunt spreken en/of het rouwproces als jij er niet meer bent. Bij leven geregeld helpt je om jouw dierbaren te ontlasten in 10 PDF-bestanden. Wat je daarin kwijt kunt, lees je in dit blog.

Persoonlijke gegevens

Je kent het vast nog wel. Op één van de eerste pagina’s van je papieren agenda noteer je je persoonlijke gegevens. Wie je bent, waar je woont, wat je bloedgroep is, of je allergieën hebt. Eigenlijk alle basisgegevens die van belang zijn als er iets met je gebeurt. Ik heb zelf een bullet journal in travel journal formaat die ik overal met me meesleep, maar mijn persoonlijke gegevens staan er niet in. Wel heb ik een app op mijn telefoon met mijn I.C.E. De persoon met wie contact opgenomen moet worden als er iets met me gebeurt. Hij weet waar mijn gegevens liggen en kan de hulpverlener van de juiste informatie voorzien.

Familie

Uiteraard ga je ervan uit dat je dierbare wel weet wie je familie is. Soms ligt het echter ietwat ingewikkeld. Zo leerde ik mijn biologische opa pas kennen op mijn negentiende. Daarnaast is het niet altijd gezegd dat er alleen contact moet worden opgenomen met je biologische ouders, maar ook met je pleegouders of bonusouders. In dit hoofdstuk behoren ook je huisdieren tot je familie, zodat je hier kunt beschrijven wat er met je beestjes moet gebeuren als jij niet meer voor ze kunt zorgen.

Medische gegevens

Weet jij welke medicijnen je ouders slikken? En welke echt van levensbelang zijn en welke niet? Al van kleins af aan heeft mijn moeder me op het hart gedrukt dat ze iedere dag haar schildkliermedicijnen moet nemen. Wat er ook gebeurt. Op het moment dat ze onverwacht in het ziekenhuis belandde, was dat ook het eerste dat ik de arts vertelde. Ik was 16 jaar oud. Het beschikken over de juiste medische gegevens kan van levensbelang zijn. Uiteraard vraagt een arts altijd eerst de juiste informatie bij de huisarts op. Maar ondanks dat kan die informatie onvolledig zijn, bijvoorbeeld bij een wisseling van huisarts of vanwege een behandeling bij iemand anders dan de huisarts. Dit hoofdstuk geeft een compleet beeld van jouw persoonlijke medische geschiedenis. Waardevol en belangrijk bij leven.

Verzekeringen

Daar waar ik vroeger een ordner had met een overzicht van al mijn verzekeringen, is dat overzicht nu ver te zoeken. Als ik een verzekeraar bel en hij vraagt om een polisnummer, moet ik eerst zoeken. Ergens. Digitaal. En als ik me al een ongeluk moet zoeken, hoe diep moeten mijn nabestaanden dan wel niet graven als ik er niet meer ben? Het digitale tijdperk biedt veel mogelijkheden, maar ook zeker heel veel praktische ongemakken. In het hoofdstuk Verzekeringen, breng je weer wat overzicht in je administratie. Je weet weer waar je tegen bent verzekerd en met wie je contact op moet nemen om je verzekering te wijzigen. Zo is dit document niet alleen handig voor je nabestaanden na je leven, maar ook tijdens je leven.

Abonnementen

Een mens in Nederland heeft volgens het Nibud (2019) gemiddeld elf (!) abonnementen. Hoever kom jij denk je? Tel het maar eens bij elkaar op: telefoon, internet, krant, sport, Netflix, noem maar op. Al deze abonnementen kun je noteren in dit hoofdstuk. Bovendien geldt ook voor het hoofdstuk Abonnementen dat het ook handig is om bij te houden tijdens je leven. Sommige abonnementen lopen ongemerkt door, terwijl je wellicht best zonder kunt. Daarom is het goed om eens per jaar het overzicht van je abonnementen even door te nemen en indien nodig aan te passen. Gebruik je alle abonnementen nog? Zijn er het afgelopen jaar nieuwe abonnementen bij gekomen? Dit is een hoofdstuk dat overzicht geeft in een leven met steeds meer (digitale) abonnementen.

Financiën

Het ouderwetse huishoudboekje in een nieuw jasje met een klein verschil. Dit hoofdstuk geeft een overzicht van je vaste lasten per maand, kwartaal en per jaar. Daarnaast is er ruimte om informatie over eventuele schulden (hypotheek bijvoorbeeld), aandelen en obligaties te vermelden. Door dit document jaarlijks bij te houden bij leven, weet je hoeveel je te besteden hebt.

Adressen

Mijn vader en ik. Het is een verhaal apart. Hij is jarenlang spoorloos geweest. Gelukkig hebben we elkaar ook weer teruggevonden en kon ik op een goede manier afscheid van hem nemen. Wel miste ik een deel van zijn leven. Zo wist ik aan de hand van zijn decennia-oude adressenboekje niet wie ik nou wel en wie ik niet op zijn crematie moest uitnodigen. Zo goed en zo kwaad als het ging heb ik mensen gebeld waarvan ik dacht dat ze het wel wisten. Of ik daarmee iedereen op de hoogte heb gebracht van zijn overlijden? Ik weet het tot op de dag van vandaag nog steeds niet. Daarom kun je in dit adressenboekje niet alleen de namen en adressen kwijt van je contacten, maar kun je ook aangeven of je wilt dat diegene op je begrafenis of crematie komt of dat een kennisgeving van het overlijden voldoende is. Het is slim om ook dit ieder jaar weer even te controleren. Contacten kunnen immers verwateren en je kunt er altijd weer nieuwe vrienden bijmaken.

Digitale data

Dit is eigenlijk je tweede adressenboekje, maar dan voor de digitale wereld. Met steeds meer websites en bedrijven waarvoor je een account nodig hebt, kan het leven soms wat onoverzichtelijk worden. In het hoofdstuk Digitale data noteer je de websites, wachtwoorden en verdere relevante gegevens die je gebruikt. Alle bladen zijn op alfabet gerangschikt, zodat je alles snel weer kunt terugvinden.

Uitvaart

Een onderwerp waar je het eigenlijk het liefste niet over hebt of over na wilt denken. Toch gaan we allemaal vroeg of laat een keertje. En dan is het fijn voor je nabestaanden als je je wensen kenbaar maakt. Om je op weg te helpen en om je uitvaart bespreekbaar te maken, staan er vragen en invulvelden in dit document van de dingen die nabestaanden moeten regelen voor jouw uitvaart. Het is vooral voor jouw dierbaren fijn om te weten dat ze handelen volgens jouw wensen. Ook hier geldt dat het goed is om het ieder jaar nog even na te lezen. Denk je er nog hetzelfde over als het jaar daarvoor? Of is er inmiddels iets veranderd? Er is niets veranderlijker dan de mens, dus het kan best zo zijn dat er iets wijzigt in je wensen of gedachtengang.

Erfenis

Er is wettelijk al veel geregeld rondom dit onderwerp. En als je de erfenis helemaal tot in de puntjes wil regelen, dan is goed om het vast te laten leggen bij de notaris door een testament op te laten maken. Als er een testament is, dan is het wel goed om te noteren bij welke notaris je dit hebt laten doen, zodat je nabestaanden weten dat er een testament is. Deze informatie kun je noteren in het hoofdstuk Erfenis.

Tien onderwerpen: tien hoofdstukken

Stuk voor stuk zijn ze nuttig. Die hoofdstukken. Die onderwerpen. Ze zijn makkelijk in te vullen, je kunt ze printen en als het noodzakelijk is, kun je ze ook delen. Omdat veel belangrijke documenten vandaag de dag ook digitaal zijn, kun je die documenten ook op een USB-stick bij deze documentatie bewaren, zodat je alles overzichtelijk bij elkaar hebt. Handig voor jou tijdens je leven en handig voor je nabestaanden na je leven. Laat je leven niet onbesproken en bestel jouw exemplaar. Vandaag is een mooie dag om je leven in te vullen.

Blogarchief

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest

Share This