Selecteer een pagina

Vlak na het overlijden van mijn vader sloeg de paniek al snel toe. De uitvaartpolis was nergens te vinden. Dat hij een uitvaartpolis had, wist ik, maar bij wie en hoe of wat? Geen idee. Op de bonnefooi en met een slag om de arm regelde ik zijn crematie. Het moest gedaan, dus ik deed het. Had ik het anders gewild? Ja natuurlijk, dat staat buiten kijf. 

Bij het overlijden van een dierbare heb je al genoeg te doen. Dit soort bijkomstigheden wil je er niet bij hebben. Daarom schreef ik vorig jaar het document Bij leven geregeld waarin je heel veel praktische zaken kunt opschrijven en je wensen omtrent je uitvaart en erfenis kenbaar maakt.

Eerst een printversie

De eerste versie is een printversie. Je print het document, vult het in en bergt het veilig op in een map, zodat jouw dierbare het kan vinden als het nodig is. Lekker praktisch en alleen toegankelijk voor jouw eigen dierbaren.

Waarom dan toch digitaal?

Indirect vanwege de Corona-crisis. Nederland ging in een intelligente lockdown om overbelasting in de ziekenhuizen te voorkomen. We moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden. Maar de belangrijkste reden: het was niet meer vanzelfsprekend om je dierbaren te bezoeken in het ziekenhuis en in de verpleeghuizen. Een schrijnende situatie die ik nooit voor ogen had gehouden. Als het niet goed gaat met je dierbare, dan wil je er voor diegene zijn, de hand vasthouden en minimaal troost bieden.

Als je het zelf even niet meer kunt

Bij leven geregeld is niet alleen bedoeld om je praktische zaken en wensen aan nabestaanden door te geven. Het is ook bedoeld om dingen voor je te kunnen regelen als je dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld als je plotseling in het ziekenhuis belandt of in het verpleeghuis terecht komt.

Zo kun je in één van de hoofdstukken je medische gegevens noteren. Hierin schrijf je bijvoorbeeld op of je medicijnen gebruikt, wat je medische geschiedenis is en of je allergieën hebt. Deze gegevens kunnen heel belangrijk zijn om een goede zorg te kunnen waarborgen. Het idee hierachter was en is dat je dierbare dit hoofdstuk naar de betreffende arts kon brengen. Zodat je weet dat de arts alle benodigde gegevens heeft en je op basis daarvan de juiste behandeling krijgt. Ieder mens is tenslotte verschillend. Met de komst van Corona, bleek dit echter niet meer zo eenvoudig. Even iets langs brengen was er niet meer bij. Alleen de verbale, telefonische en de digitale communicatie bleef nog over.

Daarom besloot ik om een digitale versie te maken. Zodat de juiste gegevens makkelijker naar de juiste persoon kan worden verstuurd. Het voordeel is dat je altijd een kopie verstuurt en zelf de gegevens nog altijd tot je beschikking hebt. Wel raad ik altijd aan om voorzichtig om te gaan met de digitale bestanden. Zet ze op een USB-stick. Bewerk ze op een USB-stick. Zorg dat de USB-stick virusvrij is en bewaar hem op een veilige plaats.

Losse bestanden

De digitale versie van Bij leven geregeld bestaat uit 10 losse PDF-bestanden, zodat je alleen die gegevens hoeft te versturen die nodig zijn. Heeft een arts de medische gegevens nodig? Dan verstuur je alleen die gegevens. Alle andere gegevens laat je lekker op de USB-stick staan. Voor het invullen en printen van de PDF-bestanden heb je Adobe Reader nodig. Deze kun je gratis downloaden via de website van Adobe.

De onderwerpen

Tien losse PDF-bestanden. Dat zijn er nogal wat. Ieder PDF-bestand beslaat een onderwerp. Dit zijn Persoonlijke gegevens, Familie, Medische gegevens, Verzekeringen, Abonnementen, Financiën, Adressen, Digitale data, Uitvaart en Erfenis. Ieder bestand is digitaal invulbaar (en dus altijd goed leesbaar) en je kunt het ook printen. Dus heb je een hanenpotenhandschrift en wil je het toch liever in een ordner bewaren? Dan is de digitale versie van Bij leven geregeld ook geschikt voor jou.

Wil jij je dierbaren ontlasten?

Dan help je je dierbaren enorm door Bij leven geregeld aan te schaffen en in te vullen. Voor maar € 9,90 heb je de digitale versie al in huis. Voor 99 cent per hoofdstuk kun je je dierbaren ontlasten als jij er niet meer bent, zodat ze met een goed en gerust gevoel afscheid kunnen nemen. 

Blogarchief

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest

Share This