Selecteer een pagina

Soms leer je een onbedoelde les van je moeder pas jaren later. Vaak in de momenten dat je denkt: ‘Ik hóór het haar zeggen en nu zeg ik het zelf’, vaak gepaard met een hooglijke verbazing. In dit blog het verhaal over het ei en de limonade. 

Jaren geleden, ik zal een jaar of 16 zijn geweest, zat er een kaasboertje op ons winkelcentrum. Hij verkocht eieren en als je je eigen eierdoosje meenam, vulde hij ze voor je en betaalde je alleen voor de eieren. Een goede deal toch? Tot het moment dat hij besloot géén korting meer te geven als je je eigen doosje meebracht. Ieder ei werd 1 cent duurder en het doosje kreeg je er altijd gratis bij. 

Ons huis was te klein! Mijn moeder tierde en mopperde. Het doosje was niet gratis en de eieren nog duurder dan in de supermarkt. Ze deed haar beklag bij iedereen die het wel en niet wilde horen. In no-time wist iedereen in haar omgeving van het eierenschandaal. En ik? Ja, we hadden het niet breed, maar 1 cent per ei, was 6 cent voor een doosje. Nog steeds goedkoop. Haar principe ging toen aan mij voorbij. 

Laatst ging ik zelf uit mijn plaat. Tegen iedereen die het wel en niet wilde horen. Over limonade. Hier bleef de prijs hetzelfde. De fabrikant had echter op slinkse wijze de verpakking vernieuwd. Nu nog mooier, duidelijker, beter en verkrijgbaar in nieuwe smaken bovendien. Mèt 150 ml minder. Ja, je leest het goed: 150 ml. De fles van 750 ml maakt plaats voor een fles van 600 ml. Dat betekent dat ik in plaats van vier flessen van 750 ml (= 3000 ml) nu 5 flessen van 600 ml (= 3000 ml) moet kopen. Dat is een verkapte prijsverhoging van 25%! Om nog maar te zwijgen over de extra flessen die we moeten weggooien bij het plastic afval. Dan was het idee van het vervullen van eierdoosjes zo gek nog niet. 

Het doet me trouwens ook denken aan de SRV-man bij mijn oma. Waar ze iedere week haar lege , glazen en afgewassen flessen omruilde voor volle flessen verse vla, yoghurt en melk. Haar lege flessen werden weer opnieuw gevuld voor de volgende ronde. Effectief voor de kosten en milieuvriendelijk. Zou het niet geweldig zijn dat je ook iets vergelijkbaars kunt doen voor limonade? Een limonadetappunt bijvoorbeeld. Je tapt de limonade in je eigen fles en je betaalt alleen voor de hoeveelheid limonade die je koopt. Net als bij de benzinepomp, maar dan voor limonade. Ik zie een limonadetapwinkel voor me. Met allemaal verschillende smaken en allemaal in je eigen fles. Geweldig. Okee, ik draaf door. Maar een goed idee is het wel. Wie kopt ‘m in? Ik hoor het graag!

 

Ik schreef dit verhaal aan de hand van één van de thema’s uit Helende woorden – herinneringen aan mijn moeder. Helende woorden is een blikje met 30 thema’s die je inspireren om herinneringen aan je moeder op te halen. Het blikje is hier verkrijgbaar. 

Pin It on Pinterest

Share This