Selecteer een pagina

Waar haal je de tijd vandaan?

Als iemand aan mij vraagt waar ik meer van zou willen hebben, dan is het tijd. Met mijn eigen toko Studio Moira, de zorg voor mijn kinderen en de mantelzorg voor mijn moeder, is mijn tijd schaars. Toch vind ik ergens de tijd om in mijn journal te werken. Mijn grootste drijfveer is dat ik – juist door de tijd te nemen voor mijn journal – tijd bespaar.

Het geheim zit hem vooral in het maken van een takenlijst. Iedere ochtend weer. Door hier iedere ochtend een kwartiertje de tijd voor te nemen, creëer ik een overzicht van wat ik allemaal te doen hebt.

Voordelen

Dit heeft meerdere voordelen. Ik kan afvinken wat ik heb gedaan. Dit geeft voldoening. Iedere keer weer. Ik krijg meer dingen gedaan. Daar waar ik zonder lijstje van de hak op de tak spring, zorgt het lijstje ervoor dat ik eerst mijn taak afmaak, voordat ik aan een aan een andere taak begin. Achter iedere taak, schrijf ik op hoe lang ik erover doe. Zo krijg ik een beter inzicht in mijn tijdsbesteding en kan ik mijn tijd beter inplannen.

Taaklijst bullet journalDe eerste lijst is heel lang

De eerste taaklijst die ik schreef was ontzettend lang. Onhaalbaar lang. Toch heb ik al die doedingen uit mijn hoofd toevertrouwd aan het papier. Ik zal je vertellen dat die eerste taaklijst heel onbevredigend was. Van de dertig taken op de lijst, had ik er misschien 5 voltooid. De overige 25 taken, moest ik verplaatsen naar de volgende dag. Maar de volgende dag, kwamen er weer 5 taken bij, zodat ik nog steeds een ellenlange lijst voor mijn neus had staan. En toch. Al na een week vond ik het tijd voor een korte evaluatie. Wat had ik eigenlijk gedaan?

Je doet veel meer dan je denkt

Met die evaluatie, maakte mijn onbevredigende gevoel plaats voor een tevreden gevoel. Met het doorbladeren van mijn taaklijst, kwam ik tot de conclusie dat ik eigenlijk best veel had gedaan. En dat ik gewoon alles heb gedaan wat ik kon doen. Dit was het begin van mijn tijdswinning. En in de weken die volgden, werd mijn takenlijst steeds korter. Ik merk dat ik nu mijn tijd beter kan indelen en daardoor meer gedaan krijg. Dat is dat kwartiertje per dag dubbel en dwars waard.

Schrijf alle taken op die in je hoofd opkomen

Ken je dat? Dat je lekker bezig bent en dat je ineens denkt: ‘Oh ja, dat moet ik ook nog even doen?’ Dat heb ik dus best vaak. Zeker omdat ik vanuit huis werk. Ook nu tijdens het bloggen, denk ik aan de was die in de wasmachine moet, de badkamer die nog moet worden schoongemaakt en de mails die ik nog moet versturen. Als ik eraan denk, schrijf ik het op. Het zorgt ervoor dat het uit mijn hoofd is en ik me beter kan concentreren op de taak waar ik nu mee bezig ben: dit blog.

Een apart boekje

Op de Facebook-groepen en Instagram zie ik de mooiste creaties in bullet journals voorbijkomen. Dat is heel leuk en ik doe het zelf ook, maar mijn takenlijstje is echt niet mooi. Hij is rouw, puur en eerlijk. In mijn lelijkste handschrift. En ik heb een apart A6-schriftje voor mijn takenlijsten in mijn travel journal. Zodat ik het altijd mee kan nemen als dat nodig is en het klein genoeg is om het altijd bij me te kunnen hebben.

Taaklijst bullet journal vandaagDe bullets of de punten

Voor iedere taak zet ik een punt – een bullet. Als de taak is voltooid, dan maak ik van de bullet een kruis en zet ik de tijd die ik eraan heb besteed achter de taak. Als ik de taak niet heb voltooid, dan maak ik een pijltje van de punt en verplaats ik hem naar de volgende dag. Ja, ik schrijf hem opnieuw op. Net zolang totdat ik de taak uitvoer of tot de conclusie kom dat de taak eigenlijk niet zo belangrijk is als ik in eerste instantie dacht. Dat kan namelijk ook. In dat geval streep ik de taak gewoon door. Ook dat kan heel veel voldoening geven.

Grote taken klein maken

Vandaag heb ik een nogal grote taak op mijn lijst gezet: de schuur opruimen. Als je mijn schuur ziet, dan weet je dat dit geen klusje is, dat ik in een uurtje kan klaren. Zelfs een dag is niet genoeg. Toch zet ik het op mijn taaklijst. Het is een seintje voor mezelf om die taak op te delen in hapklare brokken. Vaak doe ik dat in de avond als ik even rustig zit en deel die enorme klus op in kleine taken. Op die manier hik ik er niet meer tegenop en krijg ik – stap voor stap – de klus toch gedaan. Met voldoening.

Tip van de dag

Reserveer het eerste uur van de dag aan de 5-minutenklusjes. Vaak blijven deze namelijk liggen tot het einde van de dag. Vaak denk je: het kan wel even tussendoor. Maar juist door ze aan het begin van de dag direct af handelen, kun je meer taken afvinken en krijg je een boost voor de rest van de dag.

Pin It on Pinterest

Share This